Biografie

Myriam Schoeré

Myriam Schoeré, artiestennaam Miss Myriam, begon op 24 jarige leeftijd met buikdansen. Het begon per toeval met mijn zus Jeanet Schoeré, artiestennaam Yamila. Zij had een groep gestart voor mensen die wilden leren buikdansen. In die tijd was dat niet zo bekend, dus ons moeder ging eerst en ik volgde later want de groep was niet groot en als familie help je elkaar. Al gauw ging het van helpen over naar optreden. Vanaf toen ging het voorspoedig. Vooral in de jaren 1980 en 1990 werd buikdansen “hot”. In 1994 startte mijn zus haar opleiding Academie for Oriental and Modern Bellydance “Yamila”, en ik hoorde bij de groep van de eerste afgestudeerden.

Hoogtepunt

Dit gebeuren werd en wordt nu nog steeds afgesloten met een theatershow. Vanaf 1994 heb ik 25 jaar lang meegedanst met de theaterproducties welke gekoppeld waren aan de theatershow van de afgestudeerden van de academie. Dit is uitgegroeid tot het International Bellydance festival. De laatste keer heb ik samen met mijn dochter Laura in het theater gestaan en voor mij was dit het hoogtepunt uit mijn carriere.

Academie for Oriental and modern Belly dance

Tegenwoordig ben ik betrokken bij de organisatie van het festival en ik geef les op de Academie for Oriental and modern Belly dance. In de voorgaande jaren ben ik betrokken geweest bij de eerste experimentele ontwikkelingen van de belly break en in 1997 door de turkse gemeenschap uitgeroepen tot mooiste danseres van Europa.

Familie

Regelmatig dans ik samen met mijn zus Yamila, en ook met mijn dochter. We dansen ook samen, mijn zus, mijn dochter en ik. Hoe bijzonder is dat? Een hele familie aan het buikdansen. Nu is mijn dochter volwassen en gaat ze steeds meer haar eigen dansweg. Haar artiestennaam is Lady Laura en met haar slangen (of zonder slangen) is ze een graag geziene gast op festivals en feesten.

Veel plezier

Ik geef nog steeds met veel plezier regelmatig buikdanslessen in de Euregio en dat schenkt mij nog steeds veel voldoening. Omdat ik regelmatig les geef, neem ik altijd deel aan de bijscholingscursussen van Yamila. Daarnaast heb ik mijn diploma Senioren bewegingsleidster gehaald omdat ik het heel belangrijk vind dat, behalve de jeugd, ook rijpere vrouwen kennismaken met buikdansen. Buikdansen op latere leeftijd is nog prima te doen. Ik heb mijn ehbo diploma gehaald zodat het ook voor deze groep in een veilige omgeving verantwoord lesgeven is.

Media

Essential Felicity Circus Indoor 2017 - Mecc Maastricht

Boîtes des surprises 2018

Corio Tropical Heerlen 2016

Krantenartikel